Bedömning
Kursplanerna för varje ämne i LGR11 inleds med ett syfte som klargör varför ämnet finns i skolan. I slutet av syftestexten finns en sammanfattning av vilka förmågor eleverna ska ges förutsättningar att utveckla. Därefter följer Centralt innehåll för varje ämne. Det centrala innehållet ska inte ses som en avprickningslista utan man arbetar med delarna i det centrala innehållet för att möjliggöra för eleverna utvecklar de förmågor som finns angivna i syftet.
Tittar man då på vad det är för förmågor som eleverna ska utveckla så hittar man att de ska kunna analysera, samtala, värdera, ta ställning, använda begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara samband, kritiskt granska, uttrycka och värdera, söka och reflektera. Kunskaperna i varje ämne är inte nog utan eleverna ska ges möjlighet att utveckla förmågan att använda sig av kunskaperna i ämnena.
I det nya betygsystemet som införs så är det samma kunskaper och förmågor som ska bedömas för alla betygsteg. Tidigare har man ofta förknippat G-nivån med faktakunskaper, VG med förståelse och MVG med analys men nu är det tänkt att alla elever ska utveckla samma förmågor men att dessa kan vara av olika kvalitet.
Det blir därmed viktigt att eleverna inte bara tillägnar sig kunskaper i ämnet utan läraren måste skapa situationer där eleverna får möjlighet att verkligen använda sig av sina kunskaper i olika sammanhang. Eftersom många av de förmågor eleverna ska utveckla är de samma i flera ämnen kan det finnas en vits i att arbeta ämnesövergripande för att skapa mer tid för användandet av kunskaper i olika situationer.
I diskussionerna och grupparbetena under en storyline får läraren rika möjligheter till att observera eleverna i diskussioner för att se om de har förmågan att använda sina ämneskunskaper för det som kursplanerna föreskriver. Lärarna är skyldig att ”utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till de nationella kunskapskraven och göra en allsidig bedömning av dessa kunskaper.”[9] Då räcker det inte med att bedöma elevernas svar vid skriftliga prov eller inlämnade uppgifter. Eleverna måste ges förutsättningar att få visa sina kunskaper även muntligt i diskussioner med andra. Storyline ger rika möjligheter till sådant. Under en Storyline om Emma och Almir som flyttar ut ur staden för att starta någon form av verksamhet diskuteras tider, ytor, marknadsföring, företagsekonomi, naturtyper, djurspår, möblering, privatekonomi, transporter, tidtabeller, intervjuteknik, brevskrivning, foto, känslor mm och eleverna tar beslut i stort som smått – när det gäller tid för att vakna på morgonen, inköp, markanvändning, marknadsföring, verksamheter, samarbete med grannar, jakt och så vidare. Allt inom ramen för berättelsen om Emma och Almir.